sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tarinani artesaaniksi

Tulipahan nyt sellainen juttu mieleen, että jos joku etsii ja löytää tämän blogini hakusanalla: korukivi- ja jalometallialan artesaani, niin pitänee piirtää veteen pieni viiva :) Suurimmaksi osaksi olen siis itse opetellut kotona tekemään näitä koruja. En muista, olenko ennen kertonut miten minusta tuli koruntekijä :)  Tarinani artesaaniksi alkoi siis näin..

2010 Kevään yhteishaussa minun oli pakko hakea johonkin kouluun. Olin ollut keväästä asti työpajalla kunnostamassa huonekaluja. Aikaisemmin olen ollut toisella työpajalla käsityöpuolella työharjoittelussa. Käsityöala kiinnosti kovasti. Kotipaikkakunnallani olisi ollut mm. puuseppä linja, mutta en muista hainko sinne/ olisinko päässyt sinne/ oliko se edes haussa... :D Hain kuitenkin naapuripaikkakunnalle Lappeenrantaan korukivi- ja jalometallialan artesaani linjalle, vaikken tiennyt alasta mitään. Haun jälkeen kävin netistä lukemassa kaikkea mitä alaan liitty ja innostuin asiasta. Kävin pääsykokeissa ja minut hyväksyttiin oppilaaksi sinne.

Koulussa tuli opittua kaikenlaista. Mutta tiedän etten ihan tällä ammatilla halua tehdä leipää, mikä on tosin vaikeahkoakin tänä päivänä, ellei ole *piip* hyvä. Meillä oli valinnaisena kurssina keväällä 2012 kierrätyskorukurssi, joka oli todella kiva. Innostuin siellä jotenkin nappikoruista... ja siitä se ajatus sitten lähti. Hamstrasin kirpputoreilta yms. erilaisia nappeja... sitten erilaiset korukirjat tulivat mukaan kuvioihin. Ajattelin, miten kiva olisi tehdä napeista ja helmistä kauniita koruja. Tein aluksi itselleni näitä koruja, mutta koruja alkoi tulvia yli äyräiden :D  Sitten tutut kyselivät saisiko minulta tilattua sellaista ja sellaista korua. Siitä lähtien olen tainnut olla vähän koukussa kaikenlaisiin nappeihin... ja helmiin ;)

Olen siis pitkälti itseoppinut tekemään koruja. Vähän ironista kyllä, mutta koulussa ei oppinut näitä perusasioita, joita koruntekijät käyttävät. Esimerkkinä korupiikkien silmukoiden taittelu yms. Renkaita kyllä tuli tehtyä ketjukurssilla, joiden tekemisen jotkut varmaan ovat itsekin opetelleet tekemään kotona :) Koulussa oltiin enemmän tekemisissä prkln jalometallien juottamisen ja kivien hionnan kanssa.

Ps. En ikinä tullut hyväksi ystäväksi hopean kanssa. Pronssi oli paras kaverini

Olen kai yrittänyt merkata, jos jokin työ on koulussa tehty. Elikkäs tässä tämä pieni tietopaketti ja vastailen myös jos jollain jotain kysyttävää koulutuksesta. Tosin valitettavasti näillä näkymin tänä syksynä aloittaa Lappeenrannassa viimeisen kerran tämä koulutus. Suomessa taitaa kuitenkin olla joitain vastaavia koulutuksia.

Koulussa tehty, pronssinen kaulakoru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti